PIENTÄ PURTAVAA

Tämä oksennuksen värinen kirja kertoo bulimiasta. Olen saanut paljon palautetta kirjan ulkoasusta ja olen siitä oikeastaan tyytyväinen: kirja on inhottanut ihmisiä sisällöllään ja ulkonäöllään...

Koska bulimia on inhottava sairaus, kaikki syömishäiriöt ovat. Pientä purtavaa -kirjan päähenkilö on aatteellinen hippiäinen nimeltä Tuuli, joka on kuorensa sisällä niin herkkä, että ajautuu oksentamaan pahaa oloaan ulos milloin mihinkin vessaan.

Tuulilla on monia syitä olla ahdistunut: äiti on kuollut, isällä on vakava sairaus, maailma on outo, jne. Mutta ei syömishäiriöön tarvita tällaisia ongelmavyyhtejä, nykyajan ulkonäköpaineetkin riittävät. Niitäkin Tuulilla on: hän näkee itsensä rumana, isona, huonona.

Kirjaa kirjoittaessa törmäsin muutamiin yhteiskunnan epäkohtiin, jotka varmasti sekoittavat nuortenkin päätä. Tuulia esimerkiksi neuvoo oikeasta elämästä esikuvansa saanut ravitsemusterapeutti, jolla on itsellään hyvin runsaasti ylipainoa. Ymmärrettävästi Tuulin on vaikea ottaa ohjeita ja apua vastaan kyseiseltä ammattilaiselta, vaikka hän ihmisenä ihana olisikin.

Pientä purtavaa -kirjan lukijakunta on ollut ehkä suppein kaikista kirjoistani: aihe on on tuntunut kiinnostavan "vain" itse syömishäiriötä sairastaneita tai aiheesta muuten lisätietoa haluavia. Eikä kirja mikään lomapäivän rento lukukokemus varmasti olekaan: Tuulila on paha olla ja se myös näkyy kirjassa.

Suppeasta lukijakunnasta huolimatta olen ollut todella tyytyväinen tästä kirjasta saamaani palautteeseen: muutama lukija on oikeasti saanut apua ja lohtua sairauteensa kirjani kautta. Sen enempää ei varmaan kirjailija voi kirjaltaan toivoa.

 

Päähenkilö: Tuuli

Ikä: Lukiossa

Silmät: Isot, toivovat, paljon nähneet

Hiukset: Takkuinen kasa, paljastavat maailmanparantaja-asenteen

Luonteenpiirteitä: Rääväsuinen, aatteellinen, itsenäinen, maailmanpelastajatyyppi, hyvin herkkä, surumielinen

Ilon aiheita: Isä, kirjat, isoäidin viisaus, kahvila, itseironia

Surun aiheita: Kultakalat, isälle valehtelu, vauvat, mittanauhat, paha olo, yksinäisyyden tunne, ruokapäiväkirja

Motto: Äidin siivet kastuu, jos itkee

 

Powered by Aava 3